abana sevdalısı (Yönetici)
Yönetici
Gönderiler: 70
|
| 80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 02/04/2008 16:37 |
|
yanılıyorsam arkadaslar düzeltsinler,zeytinlik ve yukarı abana tayfası iyi bilir 80li yıllarda mart nisan donemi yani şu aralar şaklamak(ben adını boyle bılıyorum) zamanıydı.ozel bır agacın dalı 20 cm kadar kesilir ki o agaç her yerde bulunmaz ağacın boyle ortası sungersı yapıdadır.sonra sıcak bır telle ortası dalın ortası oyulur.sonra ınce kırmızı renkte bir bıtkının dalının kabugu soyulur ve agacın ıcne sokulur(yanı ılk buldugumuz agac namlu diğer agac atış mekanızması oluyor.mermi olarakta ardıç kullanılır ve 20 mt menzilli silah yapılırdı.ınce bır cubuk yalanır agacın ıcne sokulur slak diye ardıc fırlatırdı.ben hıc yapamadım.aslında tum malzemelerı bulurdumda su agacın ıcını oyma muhabbeti zordu.bu konuda detaylı bılgı verecek arkadaslar vardır.zeytinlikteki arkadasların benı 30 mtden felan vurdukları olmuştur.cömlekci ekibi olarak bu silah konusunda gelişim gösteremedik ne yazıkki.
Düzenleyen: abana sevdalısı, :: 03/09/2009 15:56
|
|
|
|
Herkesin yazı yazması yönetici tarafından engellenmiştir. |
gabbana (Ziyaretçi)
Expert Üye
Gönderiler: 38
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 02/04/2008 17:23 |
ısko şaklamak namlusunu kızgın bır şışle yapar,atış mekanızması olan okların ucu taşla ve tükürükle püsküllenırdı,taşla tık tık tıkk dıye sabırla püskül çıkartırdık aðaçtan  benım bıldıðım ardıç aðacı hastane yolu kenarında vardı,ama daha kalıtelı ardıçlar ıçın ıðrava yada toza taraflarına gıderdı arkadaşlar,o yerlerı tam bılmıyom bıde çarşı üstünde çömlekçı daðlarındada olabılır bu ardıç aðaçları,o kısma askerı bölge olduðu ıçın gıtmeye maçamız yemezdı ben onu hatırlıyorum,securıty Zone dıye korkunç bır tabela vardı oralarda allah korusun  resımlı hemde asker resmı de vardı galıba.  ama bıldırcına gezerken gece mutlaka o aðaçların olduðu yerlerde gezmışızdır. Düzenleyen: abana sevdalısı, :: 03/09/2009 15:57
|
|
|
|
gabbana (Ziyaretçi)
Expert Üye
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 02/04/2008 17:26 |
yaa arkadaþlar bu abana dalýþ timindeki arkadaþlar çok iyi fotoðraf vermiþler,ercanýn dediði gibi sular çekilmiþ cýscýplak ortada kalmýþlar
|
|
|
|
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 02/04/2008 17:40 |
|
|
Zeytinlik Mahallesi; Avcılık, atıcılık mevzularında, erik, kiraz çalma çırpma konularında gelişim kaydettiler. Ara bölge olduğu için genellikle Abanalılar'ın ortak özellikleri vardır ve Yukarı Abanılar ile de benzerlik gösterirler. Dolayısıyla kaslı bacaklara sahiptiler. Uzun gövdeleri vardır. Geceleri ellerinde ışıklarla dağlara kuş avlamaya gittikleri biliniyor. Hatta eliyle kuş avlayacak kadar geliştirdiler kendilerini. Mezbaha bu bölgede bulunduğu için protein yönünden zengin besleniyorlardı. Hayvancılık ile öne çıktılar.
Çömlekçiler; Çömlek, briket ve sandal yapımında ustalaşmışlardı. Daha sonra turizm konusunda atılım yaptılar. Limanın hudutları içirisinde olması onlara büyük avantaj sağladı. Balıkçılık konusunda da epeyce ilerleme kaydettiler ama Keloşon Köyü'nü asla geçemediler. Tarımcılık en önemli geçim kaynakları idi. Sahilden kargalak toplarlardı.
Çayağzı: Hepimizin hayatında önemli bir yere sahiptir. Halen varlığını sürdüren ilk eğitim-öğretim kurumlarının burada açıldığı biliniyor. Tütün tüketimine teşvik ve türlü çeşitli bostanları ile gönüllerde ayrı bir yeri vardır. Abana'nın en iyi elmaları bu mahalde yetişiyor sanırım. Ördek avcılığı da gelişmişti. Fener alayları burada başlar ama velakin nerede bittiği belli olmazdı. Fındık ağaçları ve deresi ile öne çıkmıştı. Sanırım ilk futbol sahası da bu bölgede yapıldı. Hatta bilindiği kadarıyla Yılmaz Akın meşhur sözü ''Çak yavrum''u bu bölgede sarfetti. En iyi basketçiler ve yüz metreciler de bu bölgede yetişti. Keleşon Köyü; Tüm maharetlerini balıkçılıkta gösterdiler. Arada bir Karadeniz gelip buraları yokladığı için bir türlü toprakları olmadı. Evleri ile deniz arasında 15-20 metre vardır ki zaten bu sınırı sıfırlayan tekneler de bir nevi evleri gibidir. Ağ atıp ağ çekerler. Çarşıya gelince ''gel yavrum balık vereyim'' şeklinde konuşurlar.
Merkez mahallesi; Bir dönem benim de içinde olduğum koloni. Daha çok ticaret ile uğraştılar. Tornet, tekerlekli araba yapımı burada başladı. Ayrıntısına siz girin enteresan simalara ev sahipliği yaptı. Pastane kültürü burada gelişti. Okey, langırt, bilardo, halka atma, şekerde tavuk kapma gibi konularda üstün beceriler kazandılar. Ağaç dikildi, şenlikler yapıldı. Tam şenlikti.
Yukarı Abana: En müstesna bölge. Abana'lıların ilk yerleşim yeri olarak biliniyor. Abana daha denizlerin altındayken yaşam burada sürüyormuş. Yukarı Abana'da, yukarıda mahallelere özgü saydığımız tüm özellikleri bir arada bulabilmek mümkündü. Her tarafa uzadıkları için, devamlı kürdün yokuşundan aşağı saldıkları için Allah onları o gün nereye götürürse oranın maharetini öğreniyorlardı. Ulan bir de dönüşü var bunun, devamlı kürdün yokuşunu çıktıkları için diri vücutlara sahiplerdir. Muhteşem manzarası vardır. Pamuk isimli beyaz kedisi ve Cemal abinin eşeği ile meşhur olmuştur. Hey gidi. Türlü çeşitli meyvalar, bostanlar... ilk el yapımı araba ve tüfek bu bölgede icat oldu. Her ne kadar denize uzak olsalar da şilep yapma girişiminde bile bulundu Yukarı Abanalılar. Rusya'dan gelen bıldırcınlar Abanalılar'ın mezaliminden kaçmak için Yukarı Abana'ya sığınırlardı. Bu dönemlerde aşağı Abanalılar'ın Yukarı Aabana'yı istila ettikleri olmuştur. Balık mı? Yahu verirlerdi parasını alırlardı be. hehe
Düzenleyen: abana sevdalısı, :: 03/09/2009 15:55
|
|
|
|
gabbana (Ziyaretçi)
Expert Üye
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 02/04/2008 17:54 |
ahmet kardeþim sen sosyolojiyimi bitirdin.bunu bence iskender ana sayfaya koysun herkes hangi mahalledense haddini bilerek konuþsun  ciddi sölüyorum böle bir tahlili ancak sen yaparsýn zaten  iskender koy kardeþim bu yazýyý sitenin en baþýna ,tek kelimeyle süper olmuþ
|
|
|
|
Yönetici
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 02/04/2008 18:02 |
|
AHMET VALLA DURDUN DURDUN TAM PATLATTIN VALLA GÖZLERÝM YASARDI YARIM SAATÝR GÜLÜYORUM.GERCEKTEN MÜTHÝÞ BÝR ANALÝZ.
|
|
|
|
Yönetici
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 02/04/2008 18:27 |
|
Bir dönem mahalle savaşları Abanayı sarmıştır.Mahalle üyeleri diğer mahallelere yanlız gidememişlerdir. Düsman mahallelerde esir alınan arkadaşlar bile olmuştur.
Merkez mahallesi yani kısaca Çarşı dövüşte cok iyiyidi.Özellile Ceylan Sengül Cüneyt Arkının her filminden sonra dövüs hareketlerini birebir uygulayabilecek yetenekteydi.
Bir ara bizim mahalle olan çömlekcide mahalle arası iç savaş bile cıkmıştır.Liman tarafına yakın olan bölge ile çarşı tarafına yakın olan bölge arasında gerçekleşen bu iç savaş yaklaşık 2 hafta sürmüştür.
Bizim bölgenin lideri agbim ılhan Sengör dü.Diger tarafın lideri Niyazi Özturk.Savaş için her gün eğitim ve hazırlık vardı.
Niyazi Öztürk tarafındaki eğitimler orman müdürlüğündeki çamlıkta yapılırdı.Ferhat Çakıcıda o gruptandı ve ağaçlardan atlıyarak sürünerek direk komando eğitimi alırlardı.
Agbim yönetimindeki bizim ekipte hergun kondisyon güçlenmesi acısından maç yapardı.Aslında karşı taraf savaş egitimi alırken bizim hergün maç yapmamız banada sacma geliyordu ama lider öyle istiyordu.
Düzenleyen: abana sevdalısı, :: 03/09/2009 15:53
|
|
|
|
aozden (Ziyaretçi)
Deneyimli Üye
Gönderiler: 9
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 02/04/2008 19:33 |
Bu dalgıçlık günlerimizden olan anayasayfadaki fotoğrafta deniz çekildiği zaman (Ben de bu yoruma çok güldüm bu arada Ercan) Serdar ''nefes alamıyorum'' diye çırpınıyordu. Adam alışmış denizin altında, karada boğuluyordu. Biliyorsunuz bu bir daldı mı çıkmak bilmezdi Ben de fotoğrafta ''ulan aç ağzını şu şnorkelin, nefes al'' derken görülüyorum  Düzenleyen: abana sevdalısı, :: 03/09/2009 16:00
|
|
|
|
Serdar (Ziyaretçi)
Çaylak Üye
Gönderiler: 4
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 02/04/2008 23:23 |
|
Farkındaysanız şnorkele yabancı bi durum var ortada. Kardeşim biz çocukluğumuzn hangi döneminde şnorkel(yazmakta bile zorlanıyorum ki takmakta nasıl zorlanmayayım?) kullandık ki midye çıkarırken ya da beyaz taş avcılığı yaparken? Bu dalga yokken daha net görürüm ben su altında ve de daha uzun süre kalırım. Arada bir kamışlardan nefes borusu yapıp arka üstü dibe indiğimiz olmuştur ama, fantazi olarak kalmıştır, ona da alışamamışızdır nitekim. Abana da 80 li yıllarda genç ya da çocuk olupta, ben hakkıyla kullanırım bu aleti diyeninde alnını karışlarım ayrıca. Hele ki bu yaşta 10-15 yaş grubu için üretildiği gün gibi ortada olan şnorkelleri kafamıza geçirme çabasındayken... Yok yok, en iyisi hepimizin yaptığı gibi, suyu buldunmu cumburlop atlamaktır. Sıcaklığına soğukluğuna bakmadan..
Düzenleyen: abana sevdalısı, :: 03/09/2009 15:51
|
|
|
|
ilhanabana (Ziyaretçi)
Deneyimli Üye
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 03/04/2008 07:26 |
|
Bu ne güzel bışey ya. maçı ızlıyorum fener yenıyor, buraya bakıyorum süpersonık yazılar.. de souza'larda yukarı abanalı bundan böyle, devıd olsun alex olsun.. mahallenın anahtarını verıcem ıznınız olursa onlara. Hatta bır sınsı gıbı,annemın yaptığı bırkaç evlek bostana gırıp salatalık çalmasını,yakalanınca o sempatık gülüşü yapmasını ıstıyorum alex'ın. Ahmet abı çok güzel bır yazı kanamadım bır daha okuyacağım. Yukarı abana bölümüne "ıyı de yazarlar" dıye eklemek lazım bence. Sen, Gökhan Abana, daha yukarılara doğru Mustafa Bursa.
Düzenleyen: abana sevdalısı, :: 03/09/2009 15:59
|
|
|
|
gabbana (Ziyaretçi)
Expert Üye
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 03/04/2008 17:33 |
Ahmet Alp Kardeş hergün analizini okuyup güne başlıyorum  bi yanlış yapmayayım diye,girsin ilhan bostana aleks,deivid,lugano alayı,bütün salataları yiyebilirler.Bende izin verdim. Düzenleyen: abana sevdalısı, :: 03/09/2009 16:01
|
|
|
|
eozgur (Ziyaretçi)
Expert Üye
Gönderiler: 30
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 03/04/2008 17:45 |
serdar abi : beyaz taş derken biraz açarmısın  bilmeyen inci yada değri olan bir şey sanacak. ahmet abi eliyle ilk bıldırcın yakalayan mustafa tilki(abim) olmuştur ben uzaktan gördüm inanamadım yakından gmrdüğümde hala inanamıyordum.bu arada çuval dolmuştu  bir anıyı anlatayım: bir gece arkadaşlarla soğuksuda oturuyoruz rahmetli kipriyanoda var: ben olsam dedi,baasarım yukarı çıkarım ama nerde gençlik vs ile bize doğalgaz misali yukarı gitmemizi söylüyordu ,neymiş hava kapalı daha yukarı vururmuş(vurnak değimi inmek yerine kullanılır av jargonudur) bizde bastık yukarı saatlerce gezdik temiz hava dışında bişey bulamadan tekrar soğuk suya indik o arada kipriyano 20-30 arası bıldırcını tarladan toplamış keyif sigarası içiyordu olayı sonra anladık tabi  derken kipriyanonun lüxü (okunuşu lüküs)boyyundan asmalıydı kalkarken aparattan kurtuldu abartısız 5 10 takla attıktan sonra bunu yakalayıp tekrar yerine koydu biz patlayacağını düşünüp siper alırken o yoluna bişey olmamış gibi devam etti yine bilen bilir lüxü içinde ki fitil çok hassas tır sanırım onun ki başka bir maddeden icat edilmişti  )) Düzenleyen: abana sevdalısı, :: 03/09/2009 15:50
|
|
|
|
eozgur (Ziyaretçi)
Expert Üye
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 03/04/2008 17:52 |
ahmet abi zeytinlik mahallesinine daha detaylı bakmanı rica ederim. ilk yedikule oyunu burada oynanmıştır,çatallı değneklerle yürüme burada icat edilmiştir ilk kalkan (elma savaşlarına istinaden )ondölinden burada yapılmıştır,misketten önce erik ve fındıkla burada oynanmıştır,alman morsu çarşıdan gelmiştir ama ustaları burada yetişmiştir.doğaya en iyi uyum burada sağlanmıştır.buradan ,çeşitli coğrafyaya yayılan kişiler başarılarını ve icatlarını gittikleri bölgelere taşımışlar ve modernizmin öncülüğünü yapmışlardır  )))) Düzenleyen: abana sevdalısı, :: 03/09/2009 16:02
|
|
|
|
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 05/04/2008 06:45 |
|
|
Çayağzı ÇAYAVZI çömlekçi ÇÖLMEKÇı zeytinlik ZÖYTÜNLÜK Merkez Mh. ÇARşI diye telaffuz edilirdi. Bir mahalleden diğerine gitmek büyük olaydı. Gidildimi Mark Twain'in yazdıklarına taş çıkartan maceralar yaşanarak dönülürdü geriye.
Beşiktaş Çarşıdan önce Abana Çarşıvardı.
Çayağzılılar bloklardan atlamayı, midye çıkarmayıbilmezlerdi, çölmekçililer viye kaptırmayı...
En varlıklımisketçiler çayağzındaydı...(Dursun Köse, Musa Ersöz v.diğerleri)dolayısıile en iyi gafliklerde...
noksan vaaaarrrr seslerinin en çok duyulduğu mahalle de sanırım çayağzıydı...
baş oyununda BAş, coğrafik konuma göre dağ veya deniz ya da ılişi veya Hacıveli olurdu.
25,50 kuruþ, 1,2,5 ve 5 liralarýn(Ya da gazoz kapaklarýnýn) topraða dikilip misketle vurulmaya çalýþýldýðý oyun ("baþ") büyüklerimiz tarafýndan(Dýbýç Mustafa abi, Ýsmail Canik, Erdur Abi, Erkut ve ismi aklýma gelmeyen diðerleri)eski top sahasý þimdiki hükümet bahçesinde oynanýrdý...
Düzenleyen: abana sevdalısı, :: 03/09/2009 15:49
|
|
|
|
ali bülent (Ziyaretçi)
Deneyimli Üye
Gönderiler: 5
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 05/04/2008 07:00 |
|
Noksan Var: Aslýnda yerdeki misketlerin sayýsý çoðunlukla tastamam olsa da, noksan var diye baðýrýp yerdeki misketlerin çoðunu avuçlayýp cebe atan kiþinin, günü tamamlayacak misket sayýsýný kýsa yoldan elde etmesine yarayan eylem ya da durum
|
|
|
|
ali bülent (Ziyaretçi)
Deneyimli Üye
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 05/04/2008 07:17 |
|
Çayağzılılar fare kapanları ile tek kuş tutarken, çölmekçide kum elekli çekme kapan kapandı mı içi kınacıdan ayarcıya, serçeden fitna ya kadar envayi çeşit kuşla dolu olurdu.
Zeytinlikliler ise fındık dallarından bile kapan yaparlar, gara bakal ve ciz bakal gibi değerli ve de büyük kuşları yakalarlardı.
Okullar açıldığı zaman, Eylül ve Ekim aylarında, binlerce sığırcı lisenin(şimdiki ilköğretim okulu)civarında bulunan kavaklara ve asmalara pervasızca üşüşürken, hemen altlarında kuş lastiği ile nişan alan bir gölge görünürdü si. şenol adında. Öğrencilerin(erkek olanların) bir bölümü, o an o gölgenin yerinde olmak için canlarını bile verebilirlerdi...
Düzenleyen: abana sevdalısı, :: 03/09/2009 15:48
|
|
|
|
ali bülent (Ziyaretçi)
Deneyimli Üye
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 05/04/2008 07:38 |
|
şAKLAMAK (Bilinenden farklı)
Yine bir eğitim öğretim yılının sonuna yaklaşıldığı, sanırım 19 Mayıs Bayram gününün akşamında, henüz müsamere icra edilmezden evvel bir grup tütünsever öğrencinin karanlıktan da faydalanarak işlik civarında sigara içerlerken şevket Hocanın ani baskını ile şaşırıp sarsıldıkları, kaçabilenlerin fındıklık istikmaetine doğru uzaklaşırken ya da zümre ablanın oralara gizlenirlerken duydukları (hafızam beni yanıltıyor olabilir, sanırım Tilki-Mustafa- ve diğer ismini hatırlayamadığım bir kaç arkadaşın suratı ile şevket Hocanın elinin birleştiği anda çıkan) ses.
Düzenleyen: abana sevdalısı, :: 03/09/2009 16:03
|
|
|
|
Serdar (Ziyaretçi)
Çaylak Üye
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 05/04/2008 17:00 |
|
|
|
|
|
aozden (Ziyaretçi)
Deneyimli Üye
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 07/04/2008 02:56 |
Geç oldu biraz ama ne maçtı be. ılhan-Gökhan; Gelsinler o futbolcular, girsinler tüm bostanlara tabi. Yesinler, içsinler. Zaten girecekleri bostanlar büyük ihtimal Beşiktaş camiasına mensup vatandaşlarımızın olacaktır. Abana hep Beşiktaşlı ya! hehe. Pırasayı dibinden, mancarın doruğundan, hıyarı körpesinden alsınlar, soğuk sudan içsinler. Ama bu Colin Kazım ve Volkan fena. Meyvalarından ziyade fidelerini de yiyecek gibi duruyorlar  Özellikle Kazım. Sonra ertesi günü 'anam anam, bostanıma domuzlar girmiş'' diye feryat figan vatandaşlar... Alex'ten bir halt olmaz. Bi salata bi domates tamamdır onun işi, narin çocuk. Sonra verelim bir ellerine bazlamaç, bir ellerine yeşil soğan, dooğru Stamford Bridge'e. Serdar; hepimiz senin gibi Atlantis'ten gelen adam değildik. Allahın körüğü! Sende harcandın vallahi. ıyi yüzücü olurdu senden. Boy pos müsait. Yatkınlık da var. Ama işte burada da altyapı eksikliği... Liman ufak geldi sana moruk Ercancım, herkes kendi mahallesini incelesin işte. Sahilden meşin toplamış bir neslin evlatları olarak hikaye bitmez elbe  Bülent; Doğru hatırlıyorsun, o şaklama sesi Mustafa Tilki'den gelmişti. Okulun arka tarafında, tam corner'da Mustafa sert bir nefes alırken malum hocayla yüzyüze gelmesiyle cereyan eden hadisenin yankısı dalga dalga hemen okulun ön tarafına ulaşmıştı o fener alayı gecesinde, zaten Mustafa da ilk darbenin hemen ardından fındıklıklara ulaşmıştı. Rivayet odur ki; artık nasıl bir korkuyla daldıysa fındıklığa, kafa göz dal budak, geçtiği yerlerde patika yol oluşturmuş. Sonra hep o yolu kullandık Allah razı olsun  Düzenleyen: abana sevdalısı, :: 03/09/2009 15:47
|
|
|
|
gabbana (Ziyaretçi)
Expert Üye
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 07/04/2008 17:17 |
yer sarý gök lacivert Ahmedim.Sizin bahçeye girip kýþ armudu yesinler,taþla indirsinler armudu.Fener alayý dedin bando aklýma geldi.Gece gece borazan çalýnýrmý ,çalýyoduk iþte.ama o gecelerde eminim herkesin cebinde,birincisi,maltepesi,samsunu ne sigaralar vardý,paket paket.Talihsiz bi geceydi o gece Ahmedim.
|
|
|
|
eozgur (Ziyaretçi)
Expert Üye
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 07/04/2008 17:57 |
arkadaşlar bir mahallemizi unuttuk.dereyüzü mahallesi .orada kendi bağımsızlığını kısa sürede ilan eden ,teksas tombiks getirene 10-15 arası misket veren daha o yıllarda iyi bir ticaret ve esnaf olacağı belli olan ,mücahit bozkurtu atlamak sanırım olmaz.  sonraları zeytinlik mahallesinin duraklama zamanında mahallemize katılmıştır.çoçukluk yıllarının son demlerini orada yaşamıştır. mustafa tilki olayına ben şahidim BEN ORADAYDIM zifiri karanlıktı, diğer abilerimiz zümrenin orada dumanlanırken bir hışımla şevket hocanın geçtiğini fark ettim aslında haber vermek için düşündüm ama o kestirmeden ilerliyordu yapacak bişey yoktu ve dumanların havaya savrulduğu en zayıf anda bir aslan gibi şevket hoca, avına daldı  ve gece etkisis kalan tilki  ye bir pençe salladı ve o ses gecenin sessizliğine son verdi.sesle beraber şevket anşaılamayan bir çığlık yada homurtuda çıkarmıştı. ve sendeleyen tilki amacsız ve aldığı darbenin etkisiyle gecenin içinde kayboluverdi  )) Düzenleyen: abana sevdalısı, :: 03/09/2009 15:46
|
|
|
|
aozden (Ziyaretçi)
Deneyimli Üye
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 07/04/2008 18:23 |
Tüm kanatlýlarýn ürktüðü avcý: Þ. Þenol (Þanslý Þenol)
|
|
|
|
aozden (Ziyaretçi)
Deneyimli Üye
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 07/04/2008 18:27 |
Gökhan, Malzemeler cepte deðil paçada çorabýn içinde  ya da Zümre'nin orada çeþitli koordinatlarla belirlenmiþ taþlarýn arasýnda
|
|
|
|
gabbana (Ziyaretçi)
Expert Üye
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 07/04/2008 18:36 |
86 kışında cırt hasan benim ortağımdı,ahmetin dediği gibi araba ve kızak yapımında çarşı çok iyiydi.Cırt hasanın kızağı abana çarşı imalatıydı.o kış yukarı abana bölgesi bütün kızak pistlerini bünyesinde barındırıyordu.Kürdün yokuşu ve bozkurt yolu üzerinde ,bizim evin hemen arkasındaki, kenarları hodan yatağı olan,en besili salyangozların bulunduğu tarla.(şu an dıbıç mustafa abinin evinin hemen altındaki tarla)pistlerden biriydi.Almanyalı Aynur abinin oğlu metin yılmazın plastikten kırmızı yada turuncu kızağı vardı.diğer kızaklar ahşaptandı.Birde metinin hayatımızda görmediğimiz kadar güzel,korunaklı ,dışardan iki tane el sığar lan buna dedirten ama içi ancak bir el alabilen büyük Alman eldivenleri vardı.O nasıl eldivendi öle ?Bu konuyu geçiyorum ,bu konu Metinin kızağının hızı,elindeki eldiven,üstüne giydiği kaban yada giysiler le sınırlı kalsın  Cırt hasan kızağını yukarı abanada bırakacak güvenli bir yer arıyordu.bende ortak olma şartıyla bizim evin birinci katındaki odunluk sana uyarmı?diye sormuştum .Kabul etti ve 86 kışında ortak olduk  ıyi kızak tı..sonra ne oldu bilmiyorum,muhtemelen kırıldı,birkaç çivisi çıktı bi dahada toparlayamadık  Düzenleyen: abana sevdalısı, :: 03/09/2009 15:44
|
|
|
|
aozden (Ziyaretçi)
Deneyimli Üye
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 07/04/2008 18:45 |
O kýrmýzý kýzaðý hatýrlýyorum. Ferrari gibiydi valla Hatta o bahsi geçen tarlanýn ortasýna bir de tümsek uçup iyice kafayý gözü yaralým diye.
|
|
|
|
gabbana (Ziyaretçi)
Expert Üye
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 07/04/2008 18:48 |
evet ercan,mücahit arkadaşımız,sadece tommiks teksas okurken arada mola verir öyle dışarı çıkardı.Dışarı çıktığı zaman sanırım mors oynar,milleti ütüler tekrar eve tommiks teksas okumaya giderdi.O kazandığı misketler karşılığındada kitap alırdı.Yani misket oynama amacı; sanırım daha çok tommiks teksas nasıl elde ederim anlayışından ileri geliyordu.Evet tahmin edemiyeceğimiz kadar çuvallarla kitap sahibiydi  O kitapları evde nasıl saklıyor diye düşünüyordum,sonra niye saklasınki saklamıyodur,evdekiler onu öle kabul etmişlerdir,o da evinin bi odasına koymuştur diye düşünmüştüm yıllar sonra  Ben saklıyordum çünkü ,evde ders çalışır gibi defterin arasına koyar sonrada defteri sanki kitapmış gibi okurdum  sonra defterin okunabilecek bişey değil,yazılabilecek bişey olduğunu anladığımda,kitapların arasına tommiksleri yerleştirdim  Ama bizimkiler yemiş demekki "oğlum sen defteri niye okuyosun,kitap okusana demediler"  Düzenleyen: abana sevdalısı, :: 03/09/2009 15:43
|
|
|
|
eozgur (Ziyaretçi)
Expert Üye
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 07/04/2008 18:53 |
|
bir gün mustafa tilki bana gaz verip evden tüfeği alalım sığırcı ve bakal vuralım dedi ilkokula gidiyorum henüz.neyse başarılı operasyonla tüfeği urganla evin arkasından saldım tilki aşağıda aldı tüfeği,çayağzına ilerlerken babam kürüzlerin arasından çıktı tilkinin elinden tüfeği aldı.tüfeği tilkinin yanına koydu ,tüfek kadar boyun yok avmı yapacaksın dedi hafif bir şaplak attı( fark ettiniz mi tilki amma tokat yemiş yaw)tabi ben evde onun 2 misli ni yemeden kurtulamamıştım.ertesi günü evdeyiz bilader şeytan ben yine evden tüfekle karabakalı nişan aldık.ama babam tüfek teper demişti korkuda var ,biz urganla tüfeği sabitledik dipçiği gögsüme koydum tetiğe bastım 2 dk bişey hatırlamadım,meğer domuz kurşunu koymuşuz gögsüm 2- 3 ay ağrımıştı.bakal mı? yok olmuştu
Düzenleyen: abana sevdalısı, :: 03/09/2009 15:42
|
|
|
|
aozden (Ziyaretçi)
Deneyimli Üye
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 07/04/2008 19:01 |
|
|
|
|
|
Serdar (Ziyaretçi)
Çaylak Üye
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 07/04/2008 19:58 |
|
16-17 yaşalarımızdayken, gündüz vakti tütün tüketiminin yoğun olduğu bölgelerin hepsini dolaştıktan amma velakin uygun bir yerde karar kılamadıktan sonra, sevgili Mustafayla aramızda geçen ve hala hatırımda bugün gibi yeralan diyolog. muhit çayağzı dolayları: Ben -versene olum ateşi Tilki -yok abi burda yakmayalım Ben -lan tamam işte buraya kadar geldik. nerde içecez bunu Tilki -baksana olum inek var burda Ben -eee? Tilki -içmem ben burda Ben -inek ne yapacak kardeşim sana be Tilki -olum inek varsa sahibide vardır Ben -
Ben -tamam tilki gidelim. yürü
Düzenleyen: abana sevdalısı, :: 03/09/2009 15:41
|
|
|
|
aozden (Ziyaretçi)
Deneyimli Üye
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 07/04/2008 20:47 |
|
hahahahaaaa. ulan geberdim gülmekten
|
|
|
|
k@rmel@m (Ziyaretçi)
Çaylak Üye
Gönderiler: 1
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 08/04/2008 02:21 |
ABILERIM HARIKASINIZ YAAA SIZIN MAZILERI OKUDUKÇA ÇOK GÜLÜYORUM SIZLER BIRER EFSANEYMIŞINIZ YAAA NE GÜZEL ÖRNEKLER BUNLAR KESKE BIZDE O ZAMANLAR SIZLERIN IÇINDE OLABILSEYDIK :d:d:d HERKESE II GÜNLER  Düzenleyen: abana sevdalısı, :: 03/09/2009 15:39
|
|
|
|
Yönetici
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 08/04/2008 16:58 |
|
þu misket konusunda benýmde hatýrladýklarým var ,
bir laf vardý tam hatýurlayan yazsýn,haný tam atýþtan önce yer duz deðilse bir sey diyip güzergahý duzluyordun.hepsi düzlük gaflik kellik miydi neydi o ya?yada ben oyle uyduruyordum.
|
|
|
|
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 20/11/2008 18:14 |
|
beyaz saray inşaat halindeydi (zaten ömrünün çoğu inşaat halinde geçirdi) bizim de toplanma bölgesi akşamları tütün tüketiminin yapıldığı yer.Neyse saklanbabç oynuyoruz erdal eco nedim yılmaz ekip oradayız. üst katta da manav muharrem abinin manav arabası var.biz saklanmış vaziyetteyiz derken bu bir geldi herkese tekme küfür o...doğurdukları derken nedim karşısına dikil di .Ne diyon be diye çıkışınca muharrem abi : sana demiyom be  ))) dediği anda biz gülmekten yerlerdeydik.( nedimi bilen bilir kavgacı gözü kara beden olarak bizden daha iri kıyımdı )..... Düzenleyen: abana sevdalısı, :: 03/09/2009 15:39
|
|
|
|
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 20/11/2008 18:19 |
|
beyaz saray dedim de yine saklanbaç oynuyoruz kalabalık ekip şeytan bile var yani  ) neyse saklanmak için beyaz sarayın karanlık kuytularına dalacağımız sıra zırankkkkk diye bir ses duydum ama ne ses  )) erkan karacan abimiz döner merdivenin takriben 12-15 ci döner merdiven krişine ortadan kafayı çarptı hala anımsarım ufak çaplı binada titreşim meydana gelmişti  )) ne oldu diye sordu oradakiler o da: gafayı vurdukk laaa dedi  )) ne zaman içinde kafa göz espirisi duysak bunun geyiğini yapmışızdır  )))))))))))) Düzenleyen: abana sevdalısı, :: 03/09/2009 15:37
|
|
|
|
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 20/11/2008 18:22 |
|
ahmet ,serdar gökhan abi dökün þu incilerinizi de gülelim az yaa  )) hadin ahmet alp abimmmmm
|
|
|
|
gabbana (Ziyaretçi)
Expert Üye
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 20/11/2008 18:30 |
ercan kardeş olum anılar sizde ,her mevzuda eco erdal ercan geçiyo  Bizim harmason köprüsü manzaralı,toza yolu üzerinde bi mekanımız vardı,kovboy mücahit,ahmet alp ben ,mustafa tilki bu mekanı yaratmıştık.yani defne ağaçlarını filan köstebek gibi açarak bir odamız vardı.Tabiki burada ne yapardık?pis yedili cikletine,(turbo cikletleri)sonra bilimum tefek ve tütün mamulleri kullanırdık.En güzelli biz yoldaki herkesi görüyorduk ama kimse bizi göremiyordu  Birde zümrenin samanlığına zabıta engin demirin ve serdarın uzun marlborolarını koymasını ve öğlen paydoslarında ve fırsat buldukça sigara molası verilmesini unutamam  ne sigaraydı o marlborolar viskiye batırılmış(viski kokusu varya bu sigaralarda)  en zararlı sigaralar  of off Düzenleyen: abana sevdalısı, :: 03/09/2009 15:36
|
|
|
|
gabbana (Ziyaretçi)
Expert Üye
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 20/11/2008 18:38 |
ya ercan senin hiç uçutman oldumu?böle layt oyunlarla hiç uðraþmadýk,bitane ben yukarý abanada telefon direðinde bulmuþtum onu indirdim  tamir ettim 2.uçuþunda yine tele takýldý ama bu sefer elektrik teliydi,almaya dötüm yemedi.Uçrtma adýna filmler yapýldý,romanlar yaqzýldý ama malesef ben sadece 2 gün uçurtma uçurabildim.zaten yukarý abanada rüzgar yoktu,sahilede herzaman inemezdik  yada kafamýz basmýyodu yukarý abanada uçurma uçurulurmu?
|
|
|
|
YUKARI ABANALÝ (Ziyaretçi)
Expert Üye
Gönderiler: 27
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 20/11/2008 18:48 |
|
SIGIRCI MEVSİMİNCE ZÜMRE ABLANIN BÖLGESİNDE VERİMLİ AVLAR OLURDU.KAVAKLARDA ÜZÜM OLDUĞU ZAMANLARDA.YA BİRİ VARDI KİM ŞİMDİ CIKARAMIYORUM.VURMA IHTIMALI YUKSEK OLAN KUŞLARA RİSKE GİRMMEMEK VE İYİ BİR ATIŞ YAPMAK İÇİN MİSKET ATARDI KUŞLASTİKLE.ULAN LÜKSE BAK BE.DEMEK MİSKETTEDE İYİYMİŞKİ MİSKETİ GEREKTİĞİNDE CEPHANE OLARAK BİLE KULLANIYORMUŞ
Düzenleyen: abana sevdalısı, :: 03/09/2009 15:34
|
|
|
|
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 20/11/2008 19:07 |
|
bülen abi nerdesin yahu bülent abinin (kit) bir tüfeði vardý yada senayi abinin tüfeðide olabilir ama zilliyeti biülent abideydi  ))o ava giderken takým çantasý taþýrdý tornavida ,pense  ))) fiþeði geri alamýyordu bi türlü  ))) vay be þimdi tam otamatik tüfekler var ozman olsaydý av hayvanlarýnýn nesli tehlikeye girebilirdi  )))
|
|
|
|
keceli (Ziyaretçi)
Çaylak Üye
Gönderiler: 3
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 19/12/2008 04:30 |
|
Ben Kadı Ziya nın ikinci kuşak torunlarından biriyim yukarıabanada ikamet eden kadıziya teknecilik ile geçimini sağlamıştır dolayısıile balık ihtiyacınıda karşılamıştır heralde aşağıabana ya gerek kalmamıştır bu bağlamda. Çok güzel bir yazıolmuştebrikler sadece torunluk görevimi yerine getirip doğrularıbildirdim kusura bakamazsın heralde.
Düzenleyen: abana sevdalısı, :: 03/09/2009 15:32
|
|
|
|
Yönetici
|
| Cvp:80 Lİ YILLARDA GENÇLİK VE ÇOCUKLUK ETKİNLİKLER 04/02/2009 22:15 |
|
Abanada çoçukluğumuzda ve gençliğimizde her aya ait aktiviteler ve beklentiler vardı. ilkbahar gazoz kapağı oyunu (belirli mesafeden duvara atarsın birine değdiğinde parsayı toplarsın) kiprit kutusunun kağıtlarıyla pişti oynama(şu an iyi kingçiyim diyen mutlaka bu oyunla başlamıştır )sonra istanbuldan gelenler le misket oyunu tavan yapardı (ist gelen misketler daha çok zekeriya abinin dükkanında bulunanlara benzemez onlara ingiliz misket derdik.)ingiliz misketlerle güzelim morsu terk edip alman morsuna geçtik, belkide vahşi kapitalizm hayatımıza bu şekilde girdi.Çünkü bizim morsta diğer oyuncunun misketini alandan geçici süre uzaklaştırırken,alman morsunda rakibin misketine çaktığın zaman oyundan çıkması üzerine kuruludur yani onun oyunda kaç misketi var olduğunun önemi yoktur,hatta az sonra ki şanşını bile elinden alır bu sistem )Sonrası hodan zamanı ,hodan sadece evdeki prestiji artırır biim çoçuk akşam yemeğine katkıda bulunmuş imajı verdirirdi.Asıl olan sülüktü.Kimse tırsmasın isim vermeyeceğim bunun ticaretini yapmayanı hatırlamıyorum.Tornet asla vazgeçilmeyen sadece yokuş inebilen aracımız oyuncağımızdı.Elma ve ok savaşları genelde zeytinlik ve çayağızı mahallerinin sosyalleşmesi kaynaşması için oynanan oyundu kuralı yoktu gördümmü elmayı kafaya göze yapıştırırdık.(zeytinlik ondolinden kalkan yapardı(bknz biryere daha yazmıştım bende bulamadım )Çarşıya inmek çok önemliydi ama ,bir okadarda akasyanın protokol alanında (değişken ve geçici) oturmak sanırım herkes için daha çok önem arz ederdi.Şimdilik aklıma gelenler bunlar oldu ...Ama ABANA da doğmak büyümek güzeldi ne internet ne cd herşey samimi yüzyüze kavgalar kantırda değil sokakta, arkadaşlıklar chatte değil mahallede, oyun koakada değil kahvede ,biz sanırım çoçukluğumuzu gerçekten yaşadık şimdikiler sanalda kral...Abana da her an güzel diiii
ercan özgür
Düzenleyen: abana sevdalısı, :: 16/06/2009 18:19
Düzenleyen: abana sevdalısı, :: 16/06/2009 18:20
|
|
|
|
fikret (Kullanıcı)
Çalışkan Üye
Gönderiler: 17
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 20/06/2009 20:36 |
|
Abana sevdalisina ,
O ortasi sunger gibi olan agac incir agaci idi ve o kullandigimiz sahane silahin adi ise "patlangoc" idi mermiler ise "citlenbik" Incir agacinin budaksiz ve duz bir dalindan yapilirdi. Ortasindaki sunger cikartilir bir civi ateste kizartilir ve kor haline gelen civi ile incir dalinin ortasindaki delik genisletilirdi. deligin iki tarafina citlenbik yerlestirilir. o acilan deligin icinde hareket edecek sekilde agactan yapilan pistonla deligin bir ucundaki citlenbik hizla ittirilince aradaki havanin tazzigi ile obur uctaki citlenbik mermi gibi yuksek bir hizla hedefine giderdi. Bu arada ilk bastaki citlenbik siradaki mermi olarak yapmis oldugumuz incir dalinin ucunda kalir yeni mermi olarak bos kalan tarafa yeni bir citlenbik yerlestirilirdi. Bu gunun cocuklari bu gibi zevkli eglencelerden uzak evlerde veya internet kavelerde sanal makinali turfek kullaniyorlar. Onlara acimaktan baska birsey yapamiyoruz ne yzik ki? Halbuki cocuklarimiza bu gibi yaraticilik asilayan daha nice oyunlari ogretmeliyiz. En azindan anlatmaliyiz. Belki merak ederler bir tane de kendileri yaparlar.
|
|
|
|
Yönetici
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLER 17/11/2009 01:27 |
|
ESKIDEN BU GUNLERDE ABANA'DA OLSAYDIK.SIĞIRCI BAKAL SEZONU BAŞLAMIŞTI.GUNDUZ KAYALARDAN CİNEKOP.GECE BILDIRCIN.
HAVA SOGUDUMU KEL TEPEYE KAR YAĞMISMI DİYE BAKARDIK.
3 KERE KEL TEPEYE KAR YAĞDIKTAN SONRA ABANAYADA YAGAR.
|
|
|
|
ihsan (Kullanıcı)
Çaylak Üye
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 13/05/2010 17:22 |
|
Ya emmi oğlu bilmiyorum hatırladın mı? bBizide o mekana getirmiştiniz.Ahmet alp de vardı sanırım.Bulduğumuz sihay bir hortumun ucuna ip bağlayıp,o hortumuda asfalt yola koymuştuk ve gerçekçi olsun diye o kara hortumun ucuna bir incir tıkayıp yılan havası vermiştik.Sonra yoldan arabalar geçtikçe iple o hortumu hareket ettirir yoldan geçen arabaların hortumu yılan sanmaları sonucu yolunu dğiştirmelerini yada durup bakmlarını keyifle seyrederdik.
İhsan ABANA
|
|
|
|
Yönetici
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 13/05/2010 17:34 |
|
ERIK SEZONU ACILDI.ACABA ESKI ERIKLER DURUYORMUDUR.HALA ERIKLERE DALANLAR KOVALANIYORMUDUR. KOVALANMA YADA YAKALANMA DUYGUSUYLKA SALGILANAN ADRELANIN OLMAYINCA ERIK YEMENIN COK ANLAMI OLMUYOR.
HELE BIZIM ORANIN CAN ERİĞİ SU KOCA ISTANBULDA NEDEN BULUNMAZ.YOK PAPAZ MIS YOK BILMEMNEYMİŞ. ARKADAS YILLADIR ARIYORUM HIC BIR YERDE YOK BİZİM ERİKLERDEN
|
|
|
|
eozgur (Kullanıcı)
Çaylak Üye
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 18/05/2010 16:34 |
|
o silahı dah sonraki nesil geliştirdi adıda ŞAKLAMAK oldu mermiside ardınç ağacıydı can yakıcıydı şakladığı yer 5-6 saat kızarırdı..
|
|
|
|
greenabana (Kullanıcı)
Çaylak Üye
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 19/05/2010 07:42 |
|
Gecenin bu saatinde gözümden yaş geldi.Gerçekten çok güzel betimlemişsin moruk.Yazdıklarını okurken tüm arkadaşlar gözümün önüne geldi..Özledim Abanayı..
|
|
|
|
Yönetici
|
| Cvp:80 LÝ YILLARDA GENÇLÝK VE ÇOCUKLUK ETKÝNLÝKLERÝ 20/05/2010 23:50 |
|
ANNNAAA MEHMET YEŞİL Mİ LA OO?